Hoe kun je je kind leren klokkijken?
Klokkijken is niet makkelijker, toch zal je kindje dit moeten leren. De meeste kindjes beginnen met het vragen hoe laat het is maar er zit een verschil tussen tijdsbesef en tijdsbeleving. Kinderen hebben vaak nog geen flauw idee hoe lang tien minuten duren. Maar wanneer heeft je kind de juiste leeftijd en genoeg tijdsbesef om hiermee te beginnen? En hoe kun je dit het beste aanvliegen? Benieuwd? Lees dan onze blog!
Is jouw kindje al geïnteresseerd in de tijd of wil je hem alvast op weg helpen? Hier volgen een aantal handige tips:
- Breng je kind tijdsbesef bij: begin met begrippen als ochtend en bedtijd maar benoem ook tijdens je dagelijkse activiteiten bijvoorbeeld ''we gaan een kwartier wandelen'' of ''we vertrekken over 10 minuten''.
- Geef hem een klok als speelgoed. Dit kan bijvoorbeeld een kinderhorloge zijn. De kinderhorloges van VTech laten zowel de analoge als digitale tijd zien. Door middel van één druk op de knop wordt de tijd ook hardop uitgesproken.
- Leer eerst de kleine wijzer en dan de grote. In groep 3 leren kinderen namelijk eerst de hele uren en dan de halve. Daarbij is het handig wanneer je kind tot 60 kan tellen want er zitten immers ook 60 minuten in een uur.
MEEST GESTELDE VRAGEN
Hoe kan ik mijn kind leren klokkijken?
Kinderen leren over het algemeen klokkijken op school maar je kunt ze alvast voorbereiden. Dit kun je doen door ze te vertellen dat het ochtend of avond is, of welke dag van de week het is. Maar je kunt ze ook bijvoorbeeld al een kinderhorloge geven. Met de kinderhorloges van VTech leren ze niet alleen de tijd (analoog en digitaal) maar kunnen ze ook spelletjes spelen.
Welke leeftijd klok lezen?
Vanaf groep 3 leren kinderen klokkijken op school. Maar je kunt ze alvast bekend maken met de klok door te vertellen hoe laat het is en dit ook te laten zien op de klok of op je horloge. Maar ook kun je je kind tijdsbesef bijbrengen door tijdens dagelijkse activiteiten te benoemen hoe lang je een activiteit gaat doen of hoe lang het nog duurt voordat de activiteit start.
Bron: OudersvanNu.