Welke ontwikkeling stimuleer je met muziek?
Door middel van muziek wordt de motoriek gestimuleerd maar ook het gehoor wordt geprikkeld. Daarnaast leren kinderen over gevoelens, ze worden er creatiever van, de taalontwikkeling wordt gestimuleerd en ze leren zich concentreren. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de positieve effecten, want er zijn er nog veel meer! Je kunt de muzikale ontwikkeling van je kindje o.a. ondersteunen met speelgoed muziekinstrumenten. We hebben onderaan deze blog er een aantal voor je op een rijtje gezet. 
 
Muziek tijdens de zwangerschap
Vanaf 8 maanden kan jouw ongeboren baby onderscheid maken tussen verschillende soorten geluiden zoals spraak en muziek, maar ook bijvoorbeeld jouw hartslag. Uit onderzoek is gebleken dat baby's in de buik hogere tonen en rustige melodieën prettig vinden om naar te luisteren en hier zelfs van kunnen ontspannen. Ze genieten met name van klassieke muziek maar ook van jouw zang. Zodra het kindje is geboren kan het al muziek herkennen die hij heeft gehoord tijdens de zwangerschap.
 
Muzikale ontwikkeling 
0-4 jaar
Je zult zien dat jouw kindje enorm zal genieten wanneer jij een liedje voor (of met hem) zingt tijdens allerlei dagelijkse bezigheden zoals het wassen, aankleden of spelen. Maar ook samen dansen en meebewegen op het ritme van de muziek zal hij fantastisch vinden. Je zult merken dat hij zelf ook steeds meer begint te ontdekken wat hij kan. Van mee brabbelen tot geluiden maken in verschillende toonhoogtes en van zingen tot ritmes slaan. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer hij begint te begrijpen dat muziek ook een middel is om zich te uiten. 
 
Muzikale ontwikkeling 
4-6 jaar
Jouw kleintje zal zich graag bezighouden met (samen) zingen, dansen en bewegen. Je kunt bijvoorbeeld samen opruimliedjes, slaapliedjes en andere vrolijke liedjes zingen. Maar ook kun je je kleintje kennis laten maken met kleine instrumentjes. Door instrumenten te bespelen maken ze spelenderwijs kennis met verschillende eigenschappen van muziek zoals hoog/laag, hard/zacht en langzaam/snel.
 
Muzikale ontwikkeling 
vanaf 6 jaar
Vanaf 5 jaar kan jouw kindje blokfluit, viool of piano leren spelen en vanaf 6 jaar de meeste andere instrumenten. Daarnaast kan hij ook bijvoorbeeld op zangles of dansles gaan, dit is ook goed voor de interactie en communicatie met andere kinderen. Aan de hand van muziek en/of beweging maken ze contact met elkaar en leren ze samenwerken. Daarnaast kan hij natuurlijk ook thuis verschillende instrumenten bespelen, zijn eigen muziek maken of karaoke zingen.
 
Vragen over de muziekinstrumenten van vtech?
Ieder kind is anders en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Daarom is het altijd belangrijk om muziek speelgoed voor kinderen te zoeken dat aansluit op de ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over de muziekinstrumenten? Neem dan gerust contact met ons op of lees onze meest gestelde vragen over muziek speelgoed hieronder.

 

MEEST GESTELDE VRAGEN

Welke muziek is goed voor een baby?

Baby's hebben met name voorkeur voor rustige muziek, zoals kinderliedjes en klassieke muziek. Al onze VTech Baby producten bevatten vrolijke kinderliedjes en melodietjes die speciaal zijn gemaakt voor baby's. Daarnaast kan bijvoorbeeld een tamboerijn of rammelaar erg leuk zijn, want het heen en weer schudden geeft een vrolijke reactie. 

Welke ontwikkelingsgebieden kun je stimuleren met muziek?

Actief bezig zijn met muziek kan de ontwikkeling van jouw kindje bevorderen, zoals motoriek, gehoor, creativiteit, zelfbewustzijn, sociale ontwikkeling en de taalontwikkeling. Bij VTech hebben we diverse muziekinstrumenten die de ontwikkeling van jouw kindje kunnen ondersteunen.

Op welke leeftijd liedjes zingen?

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het zingen van liedjes voor je kindje. Maar vanaf de 2 tot 3 jaar is jouw kindje klaar om zelf liedjes te zingen en het ritme te volgen. Wanneer hij zich wat langer kan concentreren kun je hem ook nieuwe liedjes leren. Dit zal ongeveer vanaf 3 tot 4 jaar zijn.

Welk muziekinstrument voor een kind?

In het begin kun je hem kleine speelinstrumentjes geven zoals een xylofoon, zodat hij alvast kennis kan maken met toonhoogtes, laag/hoog en hard/zacht. Waarna hij later makkelijker kan overstappen naar een gitaar, viool, piano of een type slagwerk